Stage in Spanje: Wat moet je regelen?

Stage in Spanje: Wat moet je regelen?

Voor velen een droom bij de aanvang van hun studie: stage lopen in Spanje. Het is een geweldige ervaring, maar waar moet je beginnen? Allereerst is het goed dat je op de site van Training Experience bent gaan kijken, dit is een bureau wat al veel studenten heeft geholpen aan een stageplek door heel Europa heen en dus ook een stage in Spanje. En het mooie is, in tegenstelling tot veel andere bureaus, is het gratis voor de student! Neem na het lezen van dit artikel zeker even contact op of kijk bij de beschikbare vacatures. Let op, de rest van de site is wel in het Engels!


Stage in Spanje

Een stage in Spanje: eindeloos Google inschakelen, van het kastje naar de muur worden gestuurd door bureaus of een fee betalen en dan niks meer horen; slechts enkele voorbeelden van situaties die helaas vaak voorbijkomen bij het zoeken naar een stage en het regelen van alle randzaken. Wat zijn nou echt benodigdheden om stage te lopen in Spanje en wat kan je allemaal zelf regelen?

Stage-Lopen-In-Spanje

Huisvesting in Spanje

Het verkrijgen van huisvesting in Spanje kan soms nog lastig zijn. Je hoort vaak slechte verhalen over niet terugbetaalde borg, huizen die er heel anders uitzien als op de foto’s of huizen die slecht onderhouden zijn.

Het echt filteren van betrouwbaar en niet betrouwbaar blijft lastig en daar is maar een remedie voor: ga kijken! Voor dat je geld overmaakt of ergens je handtekening onderzet eerst de huisvesting in Spanje zelf zien. Plan voor de eerste nachten of week een hostel of ga in een eerder stadium al lekker een weekendje langs. Wat natuurlijk ook kan is op Facebook een oproep doen in groepen die daarvoor gemaakt zijn. De bekendere platformen voor huisvesting in Spanje zijn Idealista, SpotAhome, Roomster en Badi. Onthoud dat er bepaalde huisbazen zijn die een agency-fee vragen, vaak van rond de 150 euro. Er zijn er echter genoeg die dat niet doen!

Huisvesting-In-Spanje

 

NIE-nummer

Het NIE-nummer staat voor Número de Identificación de Extranjeros, oftewel identificatie van buitenlanders. Het NIE-nummer is vergelijkbaar met het BSN-nummer wat wij kennen in Nederland en is nodig om bijvoorbeeld een Spaanse bankrekening te openen (handig als je een betaalde stageplek hebt gevonden) of een Spaans telefoonnummer te verkrijgen. Als je een onbetaalde stage hebt, zoals ik ook had, is het dus technisch gezien niet nodig en kan je dat semester best doorkomen zonder NIE-nummer. Maar krijg je wel betaald of wil je na je stage een eigen bedrijf openen is het wel een must om aan te vragen! Maar hoe regel je dit nou?

Een NIE-nummer kan je al regelen in Nederland, bijvoorbeeld bij het Spaanse Consulaat in Amsterdam. Wees dan wel op tijd, een afspraak maken duurt gemiddeld 2 maanden en daarna duurt het verkrijgen van het NIE-nummer ook nog wel even. Je kan een NIE-nummer ook aanvragen bij een Politiebureau in de stad waar je verblijft. Als je via Training Experience aan je stageplek komt, zullen ze je helpen met het verkrijgen van de benodigde documentatie en dus ook helpen met de eventuele taalbarrière.

Randzaken Stage in Spanje

Er zijn vast en zeker dingen die ik mis en die voor jou wel van toepassing zijn, maar er zijn ook een heleboel randzaken voor je stage in Spanje. Ik zal hieronder een kleine selectie maken van zaken die wel handig zijn om over na te denken voor je vertrekt voor je stage in Spanje:

  • Je Nederlandse mobiele telefoonabonnement is in heel Europa geldig!
  • Vraag op tijd je reiskostenvergoeding aan.
  • Heb je wel recht op studiefinanciering, vergeet dan niet aan te geven dat je uitwonend bent.
  • Reken op een borg van een maand huur. De hoogte van de huur verschilt sterk per stad.
  • Reken op bijkomende extra kosten voor het aanschaffen van producten om te wonen.
  • Zorg dat alles op tijd rond is met je universiteit of hogeschool.
  • In de winter kan het in de avond en nacht fris zijn.
  • Last but not least: zorg dat al je pasjes en paspoort lang genoeg geldig zijn!

Een stuk wijzer en bijna klaar om te gaan. Ga lekker een semester genieten van dit schitterende land met mooie mensen, een rijke cultuur en heerlijk eten! Kijk voor nu rond bij het aanbod van alle stageplekken en zet de eerste stap naar een stage in Spanje.