Alles over de Erasmus+ beurs

Alles over de Erasmus+ beurs

Een mooie bijkomstigheid van stage lopen of studeren in het buitenland: een Erasmusbeurs. In veel landen, bijvoorbeeld bij een stage in Spanje, kan een Erasmusbeurs samen met een stagevergoeding ervoor zorgen dat je bijna op een modaal salaris zit. Er zitten wel een aantal stappen aan verbonden en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een Erasmusbeurs is de moeite zeker waard en een mooi zetje in de goede richting voor jouw stage in het buitenland.

Erasmus-Beurs-Aanvraag
Jouw Universiteit

Eerst moet je je aanmelden bij jouw Universiteit of Hogeschool. Elke Universiteit of Hogeschool heeft wel een afdeling waar ze je uitleg kunnen geven over de beurs en of jij in aanmerking komt voor een Erasmus+ beurs. Elke Universiteit of Hogeschool krijgt een aantal beurzen per semester toegewezen en het kan dan ook gebeuren bij te veel aanmeldingen dat ze gaan loten of bijvoorbeeld de studenten zonder stagevergoeding voorrang geven.

Hoogte Erasmus+ beurs

De hoogte van jouw Erasmus+ beurs hangt af van het land waar jij heen gaat om stage te lopen of te studeren. Zo wordt er onderscheid gemaakt in de kosten van levensonderhoud. Dit kan soms “gemeen” uitpakken, in bijvoorbeeld Barcelona kan je huur hoog zijn, maar de Erasmus+ beurs in Spanje is niet de hoogst mogelijke beurs. Ook verschilt de hoogte met studenten en stagiaires, waar stagiaires een hogere vergoeding krijgen.

Aanvragen Erasmus+ beurs

Het aanvragen van een Erasmusbeurs doe je door middel van een formulier, waar je voor en na je stage de benodigde informatie in moet vullen. In het geval van een stage betreft dit niet alleen informatie over het bedrijf, maar ook over jouw werkzaamheden en eventuele opdracht die gaat doen. Na het indienen hang het van jouw Universiteit of Hogeschool af hoe snel je hoort of je bent toegelaten tot het programma.

Uitbetaling Erasmus+ beurs

De uitbetaling van de Erasmusbeurs kan nog wel wat verwarring met zich meebrengen. Zo denken veel mensen dat het maandelijks wordt uitgekeerd, maar bij veel Universiteiten en Hogescholen wordt 70% van het bedrag bij aanvang van het semester uitgekeerd en de overige 30% bij het voltooien van jouw Erasmus periode.

Erasmus voor Entrepreneurs

Naast de reguliere Erasmus+ beurs is er ook een beurs voor startende ondernemers. Hierbij ga je als recentelijk afgestudeerde meewerken met een ervaren ondernemer met als doel het opzetten van jouw eigen bedrijf. De hoogte van deze beurs is 2x zo hoog als de reguliere Erasmus+ beurs en bied een mooie kans om in het buitenland jouw eigen bedrijfje op te richten. De duur van deze overeenkomst bedraagt tussen de 1 en 6 maanden.

Als jij jouw stage via Training Experience regelt, helpen wij jou met eventuele vragen over jouw Erasmus+ aanvraag. Bekijk hier ons aanbod met stages in Europa.